Nachtelijke geluidshinder wegens spoedreparatie spoorwegovergang Hoofdstraat

20 december 2017 12:17
Afgesloten weggedeelte Hoofdstraat in genoemde periode. © OpenStreetMap-auteurs

Wegens een calamiteit ter hoogte van de spoorwegovergang bij de Hoofdstraat, moeten wij een spoedreparatie aan deze spoorwegovergang uitvoeren. Dit betekent dat van woensdag 20 december 00.00 uur tot en met en 22 december 6.30 uur in de nacht wij aan het spoor werken. Dit geeft zeker ernstige geluidshinder voor omwonenden in deze nachten en vooral tussen 01.00 uur en 05.30 uur.

De werkzaamheden moeten in de nachten plaatsvinden, omdat er dan geen treinen rijden en er minimaal verkeer op de Hoofdstraat is.

Hoofdstraat ter hoogte van spoorweg afgesloten

In deze periode wordt de Hoofdstraat ter hoogte van de spoorwegovergang afgesloten. De Stationsweg is per 20 december 23.00 uur open. Gemotoriseerd verkeer wordt van 20 december 00.00 uur tot en met 22 december 6.30 uur omgeleid via de Stationsweg en Odijkerweg. Overdag tussen 5.30 uur en 00.00 uur is het oostelijk fietspad langs de Hoofdstraat open, in de avond-/nachturen worden fietsers en voetgangers omgeleid via het tijdelijke voetpad langs Antropia en Odijkerweg.

Aanleiding spoedreparatie

Afgelopen weekend is rond de overweg Hoofdstraat intensief gewerkt, zo zijn tal van damwanden ingetrild. De bodem onder station Driebergen-Zeist heeft op 6 tot 9 meter diepte een zandlaag (geologisch gezien stammend uit de ijstijd) die gevoelig is voor trillingen. Na het afgelopen weekend is de bodem ingeklonken, vermoedelijk mede veroorzaakt door de werkzaamheden, treinverkeer en zwaar vrachtverkeer. De overweg bleek enkele centimeters te zijn gezakt. Daarop zijn treinen geïnstrueerd zachter te rijden (max 80 km per uur). In de nacht van 20 op 21 december (van 1.00 tot 5.30 uur) is de overweg op goede hoogte gebracht, in de nacht van 21 op 22 december (van 1.00 tot 5.30 uur) wordt de overweg weer aangesloten. Vrijdagochtend 22 december om 5.30 is de situatie naar verwachting weer normaal. 

De Hoofdstraat is tot die tijd afgesloten, het verkeer wordt omgeleid.